You are currently viewing Защо планинският въздух е лековит и добър за вас?
Защо планинският въздух е лековит

Защо планинският въздух е лековит и добър за вас?

Походът из планината може незабавно да освежи сетивата ви и да изчисти ума ви от ежедневните грижи и стрес. Има нещо съвсем различно във въздуха в планината, който се усеша толкова по-свеж, отколкото в забързания град. Къща за гости Даяна се намира в полите на Родопите в китното село Момчиовци. Тук може да се насладите на почивката и на свежият планински въздух.

Какво казва науката за това явление? Какво прави планинският въздух толкова по-богат и добър за вас и наистина ли е толкова чист, колкото се смята?

Градът срещу природата

Не е изненада, че въздухът в големите, задръстени градове е пълен с алергени, замърсители и други съединения, които не са добри за белите дробове в дългосрочен план. Тези, които са изложени на високи концентрации на замърсители, могат да изпитат раздразнени дихателни пътища, хрипове или задух. Нашата къща за гости се намира на 1200м. надморска височина, далече от градския шум и трафик.

Замърсяването на въздуха също може да предизвика пристъпи на астма при по-чувствителни хора. По-продължителното излагане на замърсяване на въздуха може да доведе до хронични заболявания като рак, постоянна умора, безсилие, хронична обструктивна белодробна болест, емфизем и други белодробни заболявания.

За тези, които прекарват по-голямата част от времето си в градовете, е важно да вземете правилните предпазни мерки, за да сте сигурни, че не сте изложени на риск от дългосрочно белодробно заболяване. Ако спортувате на открито, трябва да се опитате да го правите сред природата, вместо да бягате по главен път. Опитайте се да не прекарвате много време навън по време на час пик и поддържайте дихателната си система здрава, като дифузирате етерични масла като евкалипт, мента и мащерка.

Живот на голяма надморска височина

Когато излезете в планината, оставяте града и цялото му замърсяване зад себе си. Въпреки факта, че този въздух е по-чист, все още е важно да бъдете внимателни, тъй като голямата надморска височина може да дойде като шок за тези, които не са свикнали с нея и може да доведе до дискомфорт, ако не сте внимателни. Село Момчиловци се намира в община Смолян и е на приятните 1200м. височина. Въздухът на голяма надморска височина е разреден и има по-малко кислород от този на морско ниво. Симптомите на височинна болест са подобни на началните симптоми на грипа, включително гадене, умора, главоболие, повръщане и замаяност.

Учените изследвали хемоглобина в червените кръвни клетки на доброволците и установили, че той запазва кислорода за по-дълги периоди от време, след като е изложен на голяма надморска височина. 

Следователно, бавното излагане на голяма надморска височина може да ви помогне да се аклиматизирате и да извлечете всички ползи. Животът на по-голяма надморска височина е свързан с по-ниски нива на затлъстяване, по-ниски нива на кръвно налягане и намален риск от сърдечни заболявания.

Радвайте се на природата възможно най-често и помогнете на тялото си да бъде здраво! Отдайте се на почивка в къща за гости Даяна, насладете се на красотата на Родопите и чистият планински въздух.

Вашият коментар